Blog | Marián Sopoliga – svatební a portrétní fotograf

Blog profesionálního svatebního a portrétního fotografa Mariána Sopoligy

Svatební tradice, zvyky a pověry

Zítra  začíná advent a to je čas rozjímání a rekapitulace, ale také začátek příprav na to nové příští.
Jaká byla ta uplynulá svatební sezóna???
Hektická, rychlá, horká a z toho studená, slunečná, ale i upršená, ale hlavně plná emocí, dojmů a krásných nevěst.
Přesně taková jaká má být ...
Ale k adventu patří i tradice, stejně jako ke svatbám. Tak co kdybychom si některé svatební tradice maloučko poodhalili??
Zkusme se tedy podívat na symboliku zvyků, které přetrvaly věky.

A vezměme to pěkně popořádku ...

svatebni-tradice-zvyky-a-povery-svatebni-kolacky.jpg

Svatební koláčky

Rozdávají se příbuzným, přátelům a sousedům, jsou zároveň pozvánkou na svatbu a svatební hostinu. Koláčky se pečou dva až tři týdny před svatbou a měly by mít alespoň tři různé náplně. Většinou to bývá tvaroh, mák, povidla i marmeláda nebo ořechy. Nevěsta by se neměla podílet na pečení koláčků nebo svatebního dortu, aby si nepřivolala uplakané děti a nouzi v manželství. Ty z rohů plechu mají magickou moc pro nezadané ženy v hledání budoucího partnera a většinou je babičky a tety odkládají bokem.

svatebni-tradice-zvyky-a-povery-zavoj.jpg

Závoj

Dodnes se traduje, že by nevěsta měla mít v den svatby něco nového - symbol nového života, něco starého - například rodinný šperk nebo závoj jako symbol zachování rodinné tradice, něco vypůjčeného - od své blízké přítelkyně a něco modrého - podvazek s modrou mašličkou, protože modrá je symbolem věrnosti, lásky a dlouhého života.
Svatební šaty by si ale neměla nevěsta sama šít, aby manželství dlouho vydrželo.
Svatební závoj je pak symbolem neposkvrněnosti a věřilo se, že pokud zakrývá obličej, tak nemohou zlí duchové proniknout nosními dírkami do nevěstina těla.

svatebni-tradice-zvyky-a-povery-rozsypavani-kvetin.jpg

Rozsypávání květin

Neteře snoubenců nebo dcerky jejich přátel jdou v čele svatebního průvodu do kostela a rozhazují kolem sebe květiny či okvětní lístky. Tento pohanský zvyk má k snoubencům přilákat bohyni plodnosti, která miluje krásu a vůni květin.

svatebni-tradice-zvyky-a-povery-druzicky.jpg

Družičky jako ochrana

Družičky jsou ještě svobodné dívky, které doprovázejí nevěstu do kostela. Význam spočívá v tom, že duchové, kteří by chtěli nevěstě uškodit, si ji mají splést s některou z družiček. Aby se toto podařilo, musí mít družičky na sobě šaty velmi podobné nevěstiným.

svatebni-tradice-zvyky-a-povery-spalir-a-hazeni-ryze.jpg

Špalír a přátelské zlomyslnosti

Když novomanželé vycházejí z obřadní síně či kostela, vytvoří svatebčané špalír ( uličku ) a zasypávají je rýží, čočkou nebo okvětními plátky. Tento zvyk pochází z pohanské tradice, kdy každé semínko na šatech znamenalo plodnost, lásku a štěstí.
Po obřadu se můžete také dočkat některých dobře míněných “zlomyslností” ze stran svých přátel. Při společné cestě tak můžete narazit na natažený provaz či stuhu nebo budete zápasit s chomoutem nebo koulí na noze.

svatebni-tradice-zvyky-a-povery-koule.jpg

Vykoupení z hříchů

Všichni jistě známe oblíbené zatahování. Ženichovi se nasadí na nohu železná koule a on se musí vykoupit financemi, což obrazně značí, že se vykupuje z hříchů mládí. Nevěstě se nabídne pilka, aby svého muže z koule vysvobodila.

svatebni-tradice-zvyky-a-povery-spolecne-pojidani-polevky.jpg

Hostina

Před vstupem na hostinu musí nevěsta říct své nové příjmení a měla by se nechat přenést přes práh a to jak do restaurace, tak do společného domova. Tím je zaručena ochrana před zlými duchy a zároveň je poukázáno na společnou cestu životem.
Před svatební hostinou by nemělo chybět tradiční rozbíjení talířů a společné zametání střepů. Střepy přinášejí štěstí a novomanželé tak dávají najevo svou budoucí souhru a oporu.
A pak už následuje společné pojídání polévky z jednoho talíře, které značí vzájemnou spolupráci, harmonii a spravedlivé dělení.
Společnou rukou by pak manželé měli nakrojit i svatební dort. Přítomní hosté nesmí dort odmítnout, protože snoubencům by to přineslo smůlu.

svatebni-tradice-zvyky-a-povery-novomanzelsky-tanec.jpg

Sólo pro novomanžele

Novomanželský tanec je zlatým hřebem svatebního veselí. A mne osobně dojímá ze všeho nejvíce.
Snoubenci velice často taneční kroky pilují dlouhé týdny před sňatkem, aby bylo jejich sólo perfektní. Po prvním tanci novomanželů tančí nevěsta se svým otcem a ženich se svou matkou, poté tančí nevěsta se ženichovým otcem a ženich s nevěstinou matkou.

svatebni-tradice-zvyky-a-povery-chytani-kytice.jpg

Chytání kytice

Ke konci svatební hostiny může přijít na řadu házení svatební kytice přes rameno nevěsty. Traduje se, že ta dívka, která kytici chytí, se do roka vdá. Kytice by neměla upadnout na zem, protože jedině tak to zaručí novomanželům štěstí.

Únos nevěsty

Tato tradice se rozšířila z Moravy. V průběhu hostiny má být nevěsta unesena svými přáteli a následně hledána ženichem. U této tradice však buďte velice opatrní. Tato akce může velice nepříjemně narušit společnou atmosféru svatebního veselí, a proto by neměl ženich tápat dlouho. Většinou ji najde v blízkém baru nebo hospůdce, kde musí zaplatit útratu, aby získal svou milou zpět.

 

Přejeme Vám krásný advent.

Marián a Lenka

 

Marian Sopoliga1 Comment