Blog | Marián Sopoliga – svatební a portrétní fotograf

Blog profesionálního svatebního a portrétního fotografa Mariána Sopoligy

Umění vytvářet vzpomínky.

Fotografie patří mezi náš nejcennější majetek a v každém zaznamenaném snímku je množství hodnot, které vám umožní zpětně prožít zvláštní okamžik v čase. Ať je to jeden z mnoha milníků v životě člověka a nebo epické dobrodružství, stará pravda zůstává.

Jeden obraz řekne víc než tisíc slov.

Svatba není výjimkou. Je to událost, která je jednou z nejdůležitějších událostí v lidském životě a fotograf má jen jednu příležitost, aby správně zdokumentoval tento velkolepý den. Je na něj vytvářen značný tlak a nemá prakticky žádný prostor pro chyby. Proto fotografování tak důležité události by mělo být svěřeno výhradně zkušenému profesionálovi.
Nejpovedenější svatební fotografie vás dokáže vrátit zpět v čase k obřadu, hostině nebo prvnímu tanci a to i tehdy, když se díváte na vaše album o desítky let později. Zachytit krásu dne je velice důležité, ale nejdůležitějším aspektem je zachycení emocí. V jedné fotografii by se mělo snoubit to viditelné i to neviditelné a to dokáže zvládnout pouze skutečný umělec.
Svatba je symbolem. Je to šťastný konec počáteční fáze života zamilovaného páru a nadějný začátek jejich společné cesty životem. Zdokumentování průběhu svatebního dne znamená mnohem více než technicky správně nastavit fotoaparát. Nejdůležitější je zachytit to bláznovství, které s sebou nese láska a manželství.
Umělci bývají intuitivnější a zpravidla mají schopnost porozumět, vyhodnotit a interpretovat různé situace. Průměrný fotograf se objeví na “Velkém dni” a předvede seznam typických svatebních snímků. Skutečný umělec se však individuálně přizpůsobí každé svatbě a vytvoří odlišné obrazy. Svatební fotografování by mělo být založeno na zvědavosti číst lidi a prezentovat je v jejich nejlepším světle.

Rád se zamýšlím nad otázkou. Když se nevěsta se ženichem budou dívat na své fotografie za dvacet let. “Co chtějí vidět??”

Proto nepodléhám tolik současným módním trendům, ale rád zachovávám klasický styl v moderním rouchu. Každý pár musí zvážit jak si přejí, aby byli jejich vzpomínky zobrazeny. Proto výběr toho správného svatebního fotografa je jedním z hlavních rozhodnutí, která pár učiní během procesu plánování svatby. Protože jakmile skončí slavnost a hosté se rozejdou do svých domovů, zůstanou pouze fotografie a vzpomínky.
Myslím, že nejdůležitější skutečností při výběru fotografa je, abyste se ujistili, že absolutně milujete jeho styl zobrazení, jeho oko a srdce. Každý umělec má vlastní perspektivu vidění světa a snoubenci musí být přesvědčeni, že se jim líbí, jak se jejich svatební den objeví skrze objektiv tohoto umělce.
Existuje spousta fotografů, z nichž si můžete vybrat. Snažte se nezakládat jen na ceně, protože den po svatební oslavě se vaše fotografie stávají nedocenitelnými. Zvážíte-li důležitost a sentimentální faktor svatby je tím pádem zřejmé, že kvalitní svatební fotografie jsou vhodnou investicí. Množství lásky a radosti, kterou cítí pár a skutečnost, že tyto pocity mohou být zachovány ve fotografiích, stojí za jakoukoli peněžní hodnotu.
Před velkým dnem by měla být nevěsta i ženich zcela přesvědčeni, že jejich svatba je v dobrých rukou. I za těch nejlepších okolností mohou být svatby chaotické a vědět jak vášnivý a profesionální je fotograf ve svém řemesle, je možná jednou z nejvíce uklidňujících myšlenek, kterou může pár mít.

Úkolem ženicha a nevěsty je tak najít fotografa, se kterým se budou cítit ve vzájemné shodě, souhře a porozumění.

Jako fotograf miluji skutečné, surové a organické okamžiky. Ty jednoduché, zvláštní a intimní momenty jsou nejlepší. Napětí před obřadem, úsměv malé družičky nebo slza v koutku oka jsou jen jedny z mnohých.
Pokaždé když fotím svatbu se cítím v privilegovaném postavení. A to doslova. Při fotografování svatebního obřadu stojím v čele vedle oddávajícího a mám nejlepší výhled :))
Je pravda, že fotografování je subjektivní a každý fotograf bude přirozeně tíhnout k jinému přístupu. Ale bez ohledu na metodiku a umělecké principy, které se jako fotografové rozhodneme přijmout, má každý z nás podobný cíl. Přeměnit kapitolu života dvojice na hmatatelnou a věčnou památku. Vytvořit nadčasové rodinné dědictví, které se soustředí na pár a dění kolem nich.

Svatební den je jedinečným okamžikem, kdy se pár sejde k oslavě své lásky se svojí nejbližší rodinou a nejdražšími přáteli. Jsem v podstatě jediná osoba, která nepatří ani do jedné z těchto kategorií.
A přesto jsem byl pozván, abych byl svědkem této velkolepé události a zachytil tento den tak, že jej mohou prožívat celé následující generace.

Je to absolutní pocta.

Marian Sopoliga1 Comment