Blog | Marián Sopoliga – svatební a portrétní fotograf

Blog profesionálního svatebního a portrétního fotografa Mariána Sopoligy

Jak se připravit na rodinné focení

Zarezervovali jste si u nás rodinné focení a termín se kvapně blíží. Možná pociťujete trochu nervozitu jestli vše dopadne dobře. Můžu vám za náš tým slíbit, že uděláme vše proto aby jste si kromě krásných fotografií odnesli i nevšední zážitek, na který budete ještě dlouho vzpomínat.
Štěstí přeje připraveným. Proto jsme pro vás připravili několik rad, na co byste před samotným focením neměli zapomenout.


Pečlivě vybírejte oblečení

Vybírejte své oblečení s dostatečným předstihem a ujistěte se, že vybrané kousky z vašeho šatníku jsou pohodlné a atraktivní. Jak by podle vás měli výsledné rodinné fotografie vypadat? Dáváte přednost eleganci a jemnosti? Vybírejte spíš neutrální barvy a jemně pastelové odstíny. Krémová barva ovesných vloček, světle hnědá, odstíny šedé a břidlicová modrá kombinovaná s vhodně a precizně zvolenou lokací dodá vašim rodinným fotkám elegantní nádech.
Chcete ukázat zábavnou a odvážnou stránku sebe a svých dětí? Zvolte oblečení v neutrálních barvách se žlutými nebo červenými akcenty. Vyhýbejte se však výrazným barvám a dominantním vzorům. Chcete se zaměřit na sebe a svojí rodinu a ne na barvy a vzory vašeho oblečení. Kombinace neutrálních barev a vhodně zvolených doplňků jakými jsou šperky, šátky, čelenky, klobouky a vesty dokáže na fotografiích podtrhnout kým doopravdy jste.

Staré dobré pravidlo říká...“V jednoduchosti je síla.“ U rodinné fotografie tohle rčení platí dvojnásobně.

Neváhejte přibalit extra oblečení pro své ratolesti. Pokud mají oblíbenou výbavu nebo něco rozkošného co neladí s tím, co má na sobě zbytek rodiny, přineste to. V průběhu rodinného focení najdeme určitě čas, abyste je převlékli a vytvoříme autentické dětské portréty.
Protože rodinné focení v našem podání probíhá zásadně v exteriéru, počítejte prosím se změnou počasí a sobe i dětem přibalte svetřík a pláštěnku.

Obuv – možná to může znít bizarně, ale boty hrají v celkovém výsledku důležitou roli. K focení si předem připravte boty, které budou ladit se zvoleným outfitem. Pokud to počasí a výběr lokace dovolí, bývá hezké, když jsou všichni naboso.
Tak je dost možné, že je nakonec ani nebudete potřebovat...;-)


Buďte odpočati a najedení

Vezměte v úvahu dobu, na kterou si plánujete rezervovat rodinné focení. Nejkrásnější světlo pro fotografování rodinných a dětských portrétů je dvě hodiny po východu slunce a dvě hodiny před jeho západem.
Malé děti obvykle spolupracují velice dobře a mají skvělou náladu po chvilce spánku. Pokusíme se tedy společně naplánovat focení na dobu, která jim bude maximálně vyhovovat.
Samozřejmostí je, aby děti byli před focením umyté a najedené. A ne jen děti...  Je důležité s sebou mít malé občerstvení a dostatek tekutin. Plné bříška znamenají dobrou náladu a tím pádem i hezké fotky.


Ujistěte se, že máte dostatek času na to, abyste se připravili

Maminky jsou většinou před samotným focením ve stresu aby jejich rodina byla náležitě připravena. Vždy je povzbuzujeme aby se před samotným focením nechaly profesionálně nalíčit a upravit si vlasy. To jim dá pocit sebejistoty a jejich vnitřní pohoda se projeví i na ostatních členech rodiny.
Prosíme všechny tatínky aby se do průběhu rodinného focení vesele zapojili. Mnoho otců se v průběhu fotografování necítí sebejistě. Pochopte však, že pro vaši rodinu je důležité zachytit prchavé momenty ze života vašich dětí.
Fotografie se stanou rodinným dědictvím a zůstanou jako památka dávno potom kdy vaše ratolesti dospějí a založí vlastní rodiny.


Rodinné focení plné společných a oblíbených aktivit

Pojďme společně vytvořit kreativní a netradiční focení. Při fotografování není pokaždé žádoucí aby se všichni dívali do objektivu a současně se usmívali.
Nejlepší rodinné fotografie jsou často ty, kde jsou všichni členové zapojeni do nějaké oblíbené činnosti. Rádi společně čtete? Přineste s sebou na focení své oblíbené knihy. Hrajete deskové hry nebo karty? Přibalte je do tašky. Můžeme, ale nemusíme je v průběhu rodinného focení použít. Mezi další nápady patří fotbal, jízda na kole, turistika anebo příprava rodinného pikniku na rozkvetlé jarní louce. Buďte originální a kreativní. Nápadům se meze nekladou.
Ve chvíli kdy se členové rodiny zabývají svojí oblíbenou aktivitou, přestanou myslet na to, že jsou fotografování a my budeme mít možnost vytvořit autentické rodinné fotografie bez strojených póz.


Nezapomeňte na přirozenost a autenticitu

Nezaměřujte se pouze na konečný výsledek a vychutnejte si zážitek z rodinného focení. Skvělé fotografie jsou odrazem vašeho života přesně ve chvíli kdy jsou pořízeny. Pokud se vaše starší ratolest nezastaví v běhu, pokud se batole neustále plazí někam mimo váš dosah a pes nechce poslušně zůstat sedět u vašich nohou, je to v pořádku. Život je občas chaos, a proto je tak krásný.
Pokud zůstanete sami sebou a budete si focení užívat, vytvoříme společně nadčasové rodinné a dětské fotografie, které si budete cenit po zbytek svých životů.

 

Marián a Lenka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marian SopoligaComment